Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Bloembollenkweker Ron van Haaster uit De Zilk werd op 9 februari in het zonnetje gezet. En daar hoorde natuurlijk bloemen en taart bij. Hij is namelijk de honderdste deelnemer die een coach aanvraagt via Landbouwportaal Rijnland op het thema Gewasbeschermingsmiddelen. Samen met Landbouwportaal-coach Bob Bisschops liep Ron een ronde over het bedrijfsterrein voor een uitgebreid adviesbezoek. Ondertussen vertelt hij welke kansen hij ziet voor zijn bedrijf.

40% subsidie? Dat is serieus geld

Tijdens een studieavond over duurzame bollenteelt hoorde Ron over Landbouwportaal Rijnland. Vooral de subsidiemogelijkheden die het portaal biedt, spreken hem aan.

Ron: ‘Als je op het aanschafbedrag voor het uitvoeren van bepaalde verduurzamingsmaatregelen 40% subsidie krijgt, dan heb je het over serieus geld. Met het oog op onze nieuwbouwplannen, maar ook in de bestaande bouw zie ik kansen om daar gebruik van te maken. Ik heb een lijstje met acht punten om met de coach te bespreken. Het milieuvriendelijk kunnen reinigen van onze spuiten bijvoorbeeld. En mogelijkheden zoals een goede afvoer, de herindeling van putten en het groen onderwerken van groenbemesters.’

Verduurzamen, maar dan wél rendabel

Een verdere verduurzaming van het bedrijf staat altijd op mijn verlanglijstje, aldus Ron. ‘Maar het moet natuurlijk wél rendabel zijn. Zo heb ik als proef al eens een halve hectare tulpen op een biologische manier bespoten, maar de opbrengst viel me vervolgens toch behoorlijk tegen. Zo min mogelijk chemie gebruiken op een rendabele manier blijft de grote uitdaging waar we met elkaar voor staan.’

Samen met de coach bekijkt Ron wat de geschikte maatregelen en subsidiemogelijkheden zijn voor zijn bedrijf. Benieuwd wat er mogelijk is op uw bedrijf binnen het thema Gewasbeschermingsmiddelen? Vraag hier direct kosteloos een coach aan.

Over bloembollenbedrijf Kees van Haaster en Zn

De geschiedenis van bloembollenbedrijf Kees van Haaster en Zn gaat meer dan 100 jaar terug. Inmiddels heeft Ron, de vierde generatie Van Haaster, de dagelijkse leiding over de onderneming. Samen met vier vennoten uit de familie runt hij meer dan 3.000 vierkante meter aan bedrijfsgebouwen. Ze telen hyacinten, tulpen, narcissen en amaryllissen. En er zijn plannen voor een nieuw gebouw van 1.000 vierkante meter, vooral bedoeld als werkruimte om de zomerpiek op te vangen.