Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Blog bodemcoach Albert van Kooten

‘Het denken in oplossingen doe je samen’

Grond is duur en vormt de basis voor een gezonde groei. Als ondernemer ben je daarom zuinig op je grond. En zorg je er goed voor. Naast een goede gewaskwaliteit wil je ook een goede opbrengst.

Kijkend naar een perceel zie je soms groeiverschillen binnen dat perceel. Als bodemcoach van Rijnland vind ik het een leerzame uitdaging om samen met de boer te onderzoeken waar die verschillen vandaan komen.

Een verdichte laag, een spoor van zware transporten van een jaar eerder, een verschil in profiel, de structuur, het bodemleven, de waterhuishouding en verschil in analysecijfers, al die zaken passeren de revue tijdens een bedrijfsbezoek.

Het denken in oplossingen doe je samen. Is er sprake van bodemverdichting als gevolg van zware machines? Dan bespreken we of het woelen of breken van de verdichte laag een optie is. Of één van de vele andere mogelijkheden, zoals extra organische mest en/of compost, kalk of extra groenbemesters, een ruimer bouwplan, NKG, kilveren, nieuwe drainage, of extra onderhoud aan bestaande drainage. En natuurlijk vooral: het vermijden van zware transporten onder natte omstandigheden.

Het blijft een enorme uitdaging om de grond waarop en waarmee je werkt te verbeteren. Maar het levert ook wat op! Want als je na een paar jaar weer op het perceel komt, is meestal goed te zien dat de groeiverschillen kleiner, of zelfs verdwenen zijn.

Albert van Kooten, Bodemcoach.