Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Blog gewasbeschermingscoach Arie Schipper

'Keuze in spuittechniek'

In de toekomst wordt toepassing van een goede spuittechniek alleen maar belangrijker. Ook bij groene middelen, biostimulanten en bladmeststoffen is een goede bedekking van het gewas van belang. Door nieuwe spuittechnieken te gebruiken kan driftarm worden gespoten én kan het resultaat van de bespuitingen verbeteren.

 Naast de algemene wettelijke eisen komen er ook steeds meer eisen ten aanzien van driftbeperking op de etiketten van gewasbeschermingsmiddelen te staan. Om aan de driftreductie-eisen te voldoen, moet de teler een conventionele veldspuit uitrusten met driftarme doppen. Nadeel hiervan is dat bij een hoge driftreductieklasse de dop een grove druppel geeft en dit ten koste gaat van de bedekking. Er zijn gelukkig steeds meer driftreducerende spuittechnieken die driftarme doppen combineren met een techniek waarbij de effectiviteit van de bespuiting verbetert, en dat is winst.

 Als er sprake is van onregelmatige gewashoogten, zoals in de boomkwekerij en vaste planten, zijn niet alle technieken geschikt. Bij technieken die qua toepasbaarheid en aanschafkosten wél voldoen, kan worden bedacht aan diverse typen luchtondersteuning, afschermende platen op de boom, injectietechniek van Squall, Maggrow (magnetische spuitvloeistof), een verlaagde spuitboom en combinaties van genoemde technieken.

 Telers kunnen via Landbouwportaal Rijnland gratis advies krijgen over spuittechnieken en driftreductie. Het is goed om de voor- en nadelen op een rijtje te krijgen. Voor technieken op de DRT-lijst met hoge driftreductieklasse is ook een aanschafsubsidie mogelijk. In de toekomst wordt deze lijst hopelijk nog verder uitgebreid met meer erkende driftarme technieken. Ben je aan nieuwe apparatuur toe, verdiep je dan in deze materie voor een toekomstgerichte investering!

Arie Schipper, coach Gewasbeschermingsmiddelen