De boerensloot heeft regelmatig onderhoud nodig. Sloten moeten gebaggerd worden en planten in en naast het water mogen niet de overhand krijgen. Waar voorheen de opdracht luidde: schoon de sloot, oftewel alle planten eruit, zien we slootbeheer tegenwoordig liever op een ecologische manier gebeuren. Hierbij mag meer groen blijven staan en wordt de biodiversiteit zo min mogelijk verstoord. Dat vergt wel een andere denk- en doewijze bij het onderhoud. Tijdens een bijeenkomst van de Groene Klaver werd hierover het goede gesprek gevoerd.
Demonstratie door de Groene Klaver
Op dinsdag 27 augustus 2024 kwamen meer dan 20 agrarische ondernemers samen in Zoeterwoude om meer te leren over ecologisch slootbeheer. Op het programma stonden presentaties van Coöperatie De Groene Klaver (agrarisch natuurbeheer) en het Hoogheemraadschap van Rijnland.
De Groene Klaver vertelde over de slootbeheerpakketten die zij aanbieden en welke vergoedingen daarbij horen. Rijnland ging in op de ruimte die er nu al is om bij de Schouw waterplanten in de slootkant te laten staan. Daarnaast is vanwege de vele verschillende sloten en slootkanten een beheeradvies van een coach waardevol. Na de presentaties waren er demonstraties van een ecologische slootschoon machine en van een baggerspuit.
Vragen en maatwerk
Met de voeten in het veld kwamen allerhande vragen naar boven:
“Is de arm van de ecologisch slootschoon machine lang genoeg?”
“Is het eigenlijk wel nodig om deze sloot te schonen?”
“Als ik meer planten laat staan, gaan de handhavers van Rijnland daar dan iets van zeggen?”
Uiteindelijk blijft het per sloot maatwerk. Het is een inschatting van de ondernemer hoe en wanneer ecologisch slootbeheer en baggeren nodig is. En dat begint vaak bij een nieuwe manier van naar de sloot kijken.
Benieuwd hoe de sloten op uw bedrijf het beste beheerd kunnen worden? Vraag hier via Landbouwportaal Rijnland direct een gratis en vrijblijvend coachbezoek aan.