Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

‘Hier word je echt blij van’

 

Het Landbouwportaal biedt agrariërs een unieke kans, zegt Martijn Roodenburg directeur van een loonbedrijf. Eerst kreeg hij advies van twee coaches. Met subsidie van Landbouwportaal Noord-Holland investeerde het loonbedrijf in een ecoploeg, een tank én een wasplaats.

Loonbedrijf Roodenburg ligt net onder de dijk, die de ringvaart bij Weteringbrug in toom houdt. Aan de overkant staat de trotse historische Googermolen. Toen Landbouwportaal Noord-Holland startte, meldde directeur Martijn Roodenburg zich meteen aan. ‘Het portaal is redelijk uniek met deze subsidies. Slechts eenmaal in de vijf jaar komt zoiets voorbij’, legt hij uit.

 

Loonbedrijf

Loonbedrijf Roodenburg verhuurt grote machines aan agrariërs. Ook doet de onderneming groenonderhoud en parkaanleg voor bijvoorbeeld gemeenten, en onkruidbestrijding. ‘Als het sneeuwt worden we ingehuurd bij het strooien van zout’, vertelt de directeur. Daarnaast heeft het familiebedrijf akkers waar aardappelen, bieten en gerst worden verbouwd. Ze telen ook bloemen - vooral pioenrozen.

 

Expertise

Na de aanmelding bij het Landbouwportaal kwamen twee gespecialiseerde coaches voor een bedrijfsbezoek. ‘Ze hadden de juiste expertise. Het is heel fijn om kennis en kunde te delen. Met ons bedrijf werken we aan duurzaamheid. We proberen alles aan elkaar te koppelen zodat we een gesloten systeem krijgen’, zegt directeur Roodenburg.

 

Ecoploeg

Met één maatregel die de coach adviseerde was hij zelf al bezig. ‘We waren de ecoploeg al aan het testen’, vertelt Roodenburg. Deze ploeg gaat tussen 10 en 30 centimeter de grond in, net diep genoeg, waarna minder bemesting nodig is. Doordat de wielen anders op de grond rijden en de aarde meteen weer losgeploegd wordt, verdicht de bodem minder. ‘Het bodemleven, zoals wormen, heeft meer kans’, zegt Roodenburg. Ook verbruikt de ploeg minder brandstof. ‘Het exemplaar waarvoor we bij het Landbouwportaal subsidie konden aanvragen was wel een slag duurder. Het mooie is dat we nu nog betere kwaliteit hebben.’

 

Compost

Roodenburg loopt door de garage waar een immense suikerbietenrooimachine met manshoge wielen staat. Buiten onder een afdak staan een vrachtwagen, machines en tractoren.

Hij wijst op een enorme composthoop. ‘Kijk, daar liggen nog wat pompoenresten en een bananenschil. Het moet in zo’n berg 65 graden zijn, wil al het groenafval echt composteren’, legt hij uit. Roodenburg laat zwarte aarde door zijn hand glijden. ‘Deze compost is al klaar voor gebruik. Het is een goed product waar vraag naar is.’

 

Tank

Een composthoop veroorzaakt echter ook percolaat – sappen die uit het groenafval sijpelen. ‘Dat willen we niet in het oppervlaktewater hebben’, stelt Roodenburg. Met subsidie van het Landbouwportaal heeft hij een tank geïnstalleerd die het sap uit de groenafvalberg opvangt. ‘Als de compost te droog is, sproeien we vanuit die tank het sap er weer op’, zegt Roodenburg. ‘Hier word je echt blij van’, zegt hij opgetogen. ‘Ik ben echt trots op die composteringsplaat en de opvang van het percolaat.’ Hij wil verder met deze aanpak voor andere composthopen, waar het percolaat nog in een plasje op het terrein ligt.

 

Wasplaats

Roodenburg loopt door naar de nieuwe wasplaats. Met subsidie legde hij een betonnen vloer aan. Hier rijden ze de spuitmachines voor onkruidbestrijdingsmiddel op en worden de leidingen gespoeld. Het afvalwater loopt naar een strookje land, waar het niet kan wegstromen omdat er zeil en een bak zijn ingegraven. De bodem en plantjes die in de bak staan breken de middelen af. ‘Het Landbouwportaal heeft ons het laatste zetje in de goede richting gegeven. Met deze investering hebben we een begin gemaakt, waar we verder op kunnen borduren. Want er moet nog meer gebeuren’, zegt Roodenburg. ‘Ik wil goed zorgen voor de grond, zodat ik deze kan doorgeven. De bodem is mijn leven, en onze toekomst.’