Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Je weet nooit wat het weer in petto heeft. We hebben een mooi Pinksterweekend achter de rug. Maar het kan ook anders. Zo was Eerste Pinksterdag 2022 de natste ooit gemeten. Op zulke momenten wordt eens te meer duidelijk hoe belangrijk een goede bodemstructuur is.

Vorig jaar viel met Pinksteren gemiddeld tussen de 40 en 60 mm regen in Nederland. Het natst was het in Veghel met maar liefst 65 mm. Door zoveel water in korte tijd slaat de grond vaak dicht. Daarom is het belangrijk dat de bodemstructuur in orde is: een goede bodem met voldoende organische stof voorkomt afspoeling, bevordert het bufferend vermogen - en verkleint daarmee het risico op bodemverdichting.

Geduld is een schone zaak. Dat gezegde gaat ook zeker op voor het voorkómen van bodemverdichting. Het betreden van het land met machines wanneer het te nat is kan langdurige schade opleveren. Twijfel je over het juiste moment na een natte periode? Maak dan gebruik van één van de handige checklists. Of denk eens na over een luchtdrukwisselsysteem.