Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Niets zo veranderlijk als het weer. Dat geldt zeker voor 2023. Metingen van het KNMI wijzen uit dat 2023 wel eens het natste jaar kan worden sinds het begin van de metingen in 1906. Vooral de enorme hoeveelheden neerslag in oktober en november hebben bij veel agrariërs voor problemen gezorgd: door te natte akkers werd het lastig om de oogst binnen te halen.

Veel agrariërs zullen zich 2023 later herinneren als uitzonderlijk nat. En er is sprake van trend: het KNMI constateert dat de hoeveelheid neerslag in Nederland door de jaren heen is toegenomen. Honderd jaar geleden werd zo'n 700 millimeter aan neerslag gemeten. Tegenwoordig valt er gemiddeld rond 850 millimeter, een stijging van ongeveer 20 procent.

Anticiperen

Agrariërs zien zich hierdoor geconfronteerd met nieuwe uitdagingen. Benieuwd hoe jij als boer of tuinder op de klimaatverandering kunt anticiperen? Bijvoorbeeld door een verbetering van je bodemstructuur? Of hoe je omgaat met een hogere plaagdruk in warme, vochtige zomers? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan met een coach van Landbouwportaal Rijnland!