Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Een ‘ziekzoekrobot’ helpt bij het opsporen van zieke tulpenbollen in het veld. De robot moet  efficiënter dan mensen gaan werken en zorgt dat minder gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. Daarom geeft Landbouwportaal Rijnland nu subsidie voor de aanschaf van de robot.

Zoeken naar zieke bollen is een arbeidsintensieve klus. Een ziekzoekrobot herkent zieke planten met behulp van sensoren. Inzet van de robot scheelt dus veel werk én maakt het werk efficiënter.

Minder middelen nodig…

De ziekzoekrobot zorgt dat er alleen glyfosaat wordt gespoten waar het echt nodig is (precisie-toepassing). Dat is beter voor de bodem, het water en het gewas.

…én minder virusdruk

De robot verlaagt ook de virusdruk, want hij is effectiever in selectie op ziekte dan mensen. Er is minder middel nodig om tegen luis en virus te spuiten. Dat werkt het eerste seizoen al. In de volgende seizoenen is het plantgoed al schoner. Zo daalt de virusdruk steeds verder en dus ook het middelengebruik.

Interesse?

Het Landbouwportaal subsidieert 40% met een maximum van 10.000 euro van de aanschaf van de ziekzoekrobot. Voor subsidie is een kosteloos advies van een coach nodig. Die geeft advies op maat voor de robot in jóuw situatie. Heb je interesse in aanschaf van een ziekzoekrobot? Vraag dan bij Landbouwportaal Rijnland een onafhankelijke coach aan.

LET OP: je komt alleen voor subsidie in aanmerking als de aanvraag voor subsidie is gedaan voordat tot aanschaf of bestelling van de ziekzoekrobot wordt overgegaan. Gebeurt het daarna, dan is de aanvraag van subsidie niet (meer) mogelijk.