Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Vanaf 1 januari 2025 is het gebruik van een gesloten vulsysteem verplicht voor vloeibare middelen. Met zo’n gesloten vulsysteem voorkomt u morsen en verspilling. Dat verkleint de kans op blootstelling van middelen aan uzelf en aan het milieu. Vraag nu 40% subsidie aan via het Landbouwportaal en bespaar geld. Dit kan nog tot einde van het jaar.

Morsen voorkomen

‘Met een gesloten vulsysteem voorkom je dat je zelf met het middel in aanraking komt. Verder heeft het morsen van een paar druppels van een gewasbeschermingsmiddel al direct een negatief effect op de waterkwaliteit. Dit voorkom je met een gesloten vulsysteem.’, vertelt Yvonne Gooijer, coach gewasbescherming van het Landbouwportaal. De gesloten vulsystemen zijn te koop als losstaande unit of als unit op de spuit.

Straks is het gesloten vulsysteem verplicht

Aanschaf van een gesloten vulsysteem is nu nog bovenwettelijk, maar straks verplicht. Yvonne Gooijer: ‘Wie nu al zo’n systeem aanschaft, heeft er dit teeltseizoen al baat bij. Ook is er nu nog subsidie voor. Vanaf januari 2025 vervalt die’. Een coach van het Landbouwportaal kan adviseren over de aanschaf van het systeem. ‘We kijken gelijk samen naar het hele erf: wat gaat al goed en tijdens welke activiteiten kun je emissie van gewasbeschermingsmiddelen naar de sloot verminderen?’

Ook subsidie voor andere erfmaatregelen

U kunt erfemissie vaak verminderen door uw werkwijze aan te passen. Zoals door te zorgen dat lekwater vanuit bollenporrie niet in de sloot terecht kan komen of door de veldspuit te vullen op een plek verder van de sloot af. Soms zijn investeringen nodig, zoals de aanleg van een vul- en wasplaats of de aanschaf van een gesloten kistenreiniger. ‘Ook voor die investeringen is er subsidie via het Landbouwportaal beschikbaar’, zegt Yvonne Gooijer. ‘Bekijk ze eens, want met slimme maatregelen kun je erfemissies flink verminderen’.

Wilt u een afspraak maken met een coach? Dat kan via www.landbouwportaalrijnland.nl

Meer over gesloten vulsystemen

Dit infoblad en deze video leggen de werking uit. Ook geeft deze video een demonstratie van het vulsysteem.

Bron foto: Easyconnect