Wij maken gebruik van cookies. U vindt meer informatie in ons Privacy statement.

Via het Landbouwportaal krijg ik als erfcoach veel vragen over het verbeteren en vergroten van de vaste mestopslag of compostopslag, vertelt erfcoach Ad Schoutens. Ik behandel die vragen vaak . Op die manier bekijken we gelijk alle verbeter- en subsidiemogelijkheden voor de mestopslag. Door samen op te trekken, kunnen we de meeste effectieve opslag adviseren. Benieuwd? Vraag hier direct een coachbezoek aan.

Waarom investeren in uw mestopslag?

Daar kan Ad Schoutens zo een paar voordelen van opnoemen:

  • In een grote mestopslag kan mest over een langere periode opgeslagen worden.
  • Doordat de opslag minder snel vol is, heeft u meer keuze wanneer u de mest uitrijdt. En kunt u dus het moment kiezen dat het land daarvoor geschikt is.
  • U kunt de mestopslag goed bereikbaar maken, zodat u niet door modder of mestvocht hoeft te rijden.
  • Een mestopslag die voldoet aan alle regels.

De natte afgelopen maanden maken nog maar eens duidelijk dat het opslaan van vaste mest of compost zónder de juiste voorzieningen niet toereikend is. Door de vele regen is het land erg nat waardoor het uitrijden van vaste mest lastig is. Bij uitrijden zou de bodem verdichten. Daarnaast kan bij het verkeerd opslaan van mest, mestvocht zich vermengen met regenwater en de sloot in stromen.

Is een overkapping de oplossing?

Ad Schoutens: ‘Eén van de vragen die regelmatig wordt gesteld gaat over het overkappen van een opslag. Dat kán een oplossing zijn, maar dat is helemaal afhankelijk van de bedrijfsvoering. Samen met u kijken we daarom naar de meest passende mogelijkheden.’

Tot 40% subsidie mogelijk voor mestopslagen en erf

Tijdens het coachbezoek adviseert Ad over de subsidiemogelijkheden voor mestopslagen. U kunt tot 40% subsidie krijgen tot een maximumbedrag van €10.000,-. Dat geldt voor mestopslagen en overkappingen die voorkomen dat er mestvocht in de sloot of de bodem terechtkomt.

Bij het aanpassen van een mestopslag is het vaak ook noodzakelijk om het erf opnieuw in te richten. Op zo’n manier dat schoon regenwater niet via het erf de mestopslag instroomt. Ook voor deze aanpassingen is subsidie beschikbaar.

Vraag ook advies aan over uw mestopslag

Vraag hier een kosteloos coachbezoek aan!